Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tavaszi ruhatárcsere: így szortírozz szezonváltáskor

Tavaszi ruhatárcsere: így szortírozz szezonváltáskor

A máshol már bevált vetésforgó módszer a ruhatáradnál is jól működhet. Az átgondolt ruhatárcsere rengeteg pénzt spórolhat neked, és szuper kincsekre bukkanhatsz a saját gardróbodban. Mutatom, hogyan csináld!

Egyre többször lekívánkozik rólam a kabát, a hétvégén ráadásul Egyiptomba utazunk nyaralni a családdal, úgyhogy engem visszafordíthatatlanul utolért a jó idő. Lassan bizonyára te is búcsút intesz a kötötteknek, garbóknak és kabátoknak, hogy helyettük a trikók, szoknyák és shortok vegyék át az uralmat az életedben.

 

 

Az átmeneti szezon káosza

 

 

Tegye fel a kezét, akivel szintén előfordul ezekben az átmeneti szezonokban, hogy mindenhol random ruhák maradnak szanaszét. Egy zakó az előszobai fogason, pulóver a konyhaszék támláján, spagettipántos trikók egész stócban sietve kikapva a komód tetejére, és estig ott felejtve…

Nos, nem én leszek az, aki takarítási tanácsadást tart majd neked, mert a fentiekből talán világos, hogy nem kenyerem az állandó pakolás. Jobb szeretem úgy megközelíteni az otthonom rendben tartását, hogy vannak alapvető rendszereim, amiket igyekszek fenntartani, közöttük pedig történjen, aminek történnie kell.

A tavasz eleji káosz pedig szerény véleményem szerint elkerülhetetlen. Reggel még sapka-kesztyű kell induláskor, van, hogy még a jeget is kaparni kell a szélvédőről, hogy mindenki bejusson az iskolába, munkába. Délután pedig már egyszál vékony kardigánban grasszálunk a városban.

Amíg egyik lábunk még a télben sétál, addig sajnos nincs értelme komolyabb erőfeszítéseket tenned a szekrényed tartalmának rendezésére. Ezt a lépést akkor időszerű megtenned, amikor az éjszakai hőmérséklet már stabilan fagypont felett van. 

Idén ez a meteorológiai jelenség már megfigyelhető, úgyhogy hajrá: indulj el a lakásban, és kezdd el végre összeszedni a kabátokat, sálakat, sapkákat és pulóvereket, és kezdődhet a pakolás.

 

Mi legyen a téli cuccaiddal?

 

 

 

Logikusnak tűnne átválogatni és azonnal felcsapni Vintedre mindent, amit nem hordtál ezen a télen, de erről szeretnélek lebeszélni – a jótékonysági célú eladományozásról pedig pláne.

Sokkal nehezebb dolgod lesz vevőt találni a meleg ruháidnak, amikor azoknak éppen nincs aktualitása. A segélyszervezetek legtöbbször tárolási gondokkal küzdenek, ezért nem tudják bevenni a téli ruhákat, amikor azokat nem lehet szétosztani a rászorulók között.

Egyelőre a legjobb, amit tehetsz, ha módszeresen elkezded a melegebb ruhák tisztíttatását, mosását. Válogasd ki közülük azokat, amelyek azért a melegebb időben is jól jöhetnek (pl. egy óceánparti nyaraláson napnyugta után elég hűvös tud lenni, oda mindig vigyél pulóvert!).

Ezután el is kezdheted őket eltűntetni szem elől – én a ruhazsákra és a műanyag tárolódobozokra esküszöm.

 

Tavaszi ruhatárcsere –  csajos gardóbbörze a belső körnek

 

2024-ben temérdek olyan trend pöffeszkedik az arcunkba, amik visszaidézik a kamaszkorunkat. Haspólók, trapéznadrágok, bomberdzsekik, telitalpú cipők… gondolom nem csak nekem jutott eszembe már, hogy milyen jól jönnének most azok a göncök, amiket a 2000-es évek elején hordtam.

Ezen felbuzdulva már-már hajlanék is rá, hogy kincsként őrizgessem azt is, amit már 2 meleg szezon óta nem viseltem. Hátha jól jön még.

De ne tedd! Ha szerencsés vagy, van hasonló méretet viselő barátnőd, anyukád, nővéred, akivel ilyenkor lehet tartani egy vidám hangulatú, Aperolozós gardróbbörzét. Nálunk például egymás között is vetésforgóban mennek a ruhák: egymás szekrényét használjuk biztonsági hálónak, ha felszedünk, ha leadunk, ha kitavaszodni támad kedvünk.

Ebben az a szép, hogy a régi kedvenceim gyakran visszakerülnek a szekrényembe egy kis kaland  után valamelyik barátnőmnél, ami miatt megint újnak érzem őket. Természetesen ennek a módszernek feltétele az is, hogy a börzére szánt ruhadarabok kiváló minőségűek legyenek.

 

 

Mi menjen, és mi maradjon?

 

Vannak általános szabályok, amik mentén én a saját ruhatáram átválogatását intézem:

  1. Minden, ami nem javítható, annak mennie kell.

Kimoshatatlan folt, bestoppolhatatlan lyuk, elfeslett anyag, pergő műbőrborítás – arrivederci.

  1. Javítható dolgok – megéri, és meg is fogom csinálni?

Ha egy rozoga cipzár, apró hiba van csak az adott ruhadarabon, akkor jöhet az önismeret. Szeretem-e eléggé ahhoz, hogy vállaljam a javíttatást? Mennyibe kerülne az, mikor és kivel tudom megcsináltatni, ha én nem tudom? Ha ezek a kérdések elbizonytalanítanak, akkor ezeknek a ruháknak is kukában a helyük.

  1. Minden szép, de a méret…

Túl bő, túl szűk, túl rövid… Itt újra fel kell tenned a kérdéseket: Megoldható-e, és ha igen, mennyibe kerülne az igazítás? Van-e olyan szakember, akire ezt szívesen rábízom? Ha igen, és tudom vállalni a költségeket, akkor azonnal beütemezem a javíttatást a naptáramba. Ha pedig nem, akkor ezek azok a darabok, amiknek a csajos gardróbbörzén, jótékonysági eseményen, vagy valamelyik online piactéren próbálok meg gazdát keresni.

  1. Szép is, jó is, csak nem tetszik.

Hú, a kockázatos kategória. Ha a ruhadarab amúgy minden tekintetben szuper, csak éppen valamiért ritkán hordtam már tavaly tavasszal is, akkor megint ideje mélyebbre ásni. Próbáld meg felfejteni, hogy miért nem szereted. Ha valami olyan tulajdonsága miatt hanyagoltad, ami változtatható (szúr a címke, nincs hozzá megfelelő melltartód stb.), akkor szerintem érdemes adni neki egy esélyt, és kiküszöbölni a hibát. Ha viszont utálod magadon a tapintását, akkor minden hiába, mehet a következő gazdájához.

 

 

Aminek ott a helye a tavaszi gardróbodban

 

Most megosztom veled a StellaNelly lányok verhetetlen tavaszi kapszulagardrób receptjét. Ha a szortírozás végén ezek hiányoznak a szekrényedből, akkor azért hozok neked példát arra is, hogy honnan szerezd be őket.

Kattints a linkekre, és megtalálod a friss javaslataimat. Ha ezek ott vannak a szekrényedben, baj már nem érhet: lesz ruhád az irodába, a fuvola vizsgára, ballagásra, randira, hétvégi kirándulásra is. Többségüket pedig szuperül átmentheted majd a nyári ruhatáradba is - egy feltekert ujj ugyanis csodás átalakulást eredményezhet.


 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog